Szent Vendel szobor

Szent Vendel szobor

Szenc egykori főterén a nagyszombati útra kanyarodó kereszteződésben áll az 1882-ből származó Szent Vendel-szobor. A szobrot felújítására és újraszentelésére 2011-ben került sor.
Szent Vendel (németül Wendelin, latinul Wendelinus illetve Wendalinus), (kb. 554 – 617) remete és apát.
Legkorábbi életrajzai 1417. után jelentek meg és a következő történetet tartalmazzák: skót herceg volt, de titokban elhagyta a királyi udvart, és Rómába zarándokolt. Visszafele utazva Westrich mellett egy kis házikóban telepedett meg és koldulással kereste kenyerét. Amikor egy birtokos megfeddte tétlenségéért, pásztornak szegődött el. Később egy csoda rávette földesurát, hogy engedje meg Vendelnek a remete életmódhoz való visszatérést. Szent életmódjának a híre elterjedt. Számos földműves kereste fel, hogy beteg jószágait megáldja. Végül a tholei kolostor apátjának választották és pappá szentelték. Sírja fölé kis kápolnát emeltek, utóbb ekörül nőtt ki St. Wendel városka.
A pásztorok védőszentjükként tisztelik. Emléknapja október 20.

TelepülésSzenc [Senec]
Pontos helyszín, címNagyszombati út - Trnavská ulica
Készíttető nevePoór László és Szabó Teréz
Készítés céljának ismert okaSzent Vendel tiszteletére hálából
FeliratSzent Vendel / tiszteletére hálából / emeltette / Poór László / és / Szabó Teréz / az Úrnak 1882. évében
Szent Vendel szobor
Szent Vendel szobor