Szent Rókus szobor

Szent Rókus szobor

A falu központja közelében, egy ház előkertjében álló, barokkos jellegű, kb. fél életnagyságú, puha kőből faragott és színezett Szent Rókus szobor. Az egyszerű, hasáb alakú, tömbszerű talapzaton olvasható az ábrázolt személy neve és a szoborállítás ideje. A népi kőfaragás szép emlékének számító szobor a 14. században élt, francia remete szentet hagyományos ikonográfia szerint ábrázolja: zarándok ruhában, kezében vándorbottal, lábánál kutyával, amely szájában kenyérszeletet tart. (Ezen attributumok utalnak Szent Rókus legendájára, aki római zarándoklata során az úton járványos betegséget kapott, de egy angyal csodálatos módon meggyógyította az elesett vándort, táplálásáról pedig egy kutya gondoskodott.) Rókus ezért többek között az úton lévő vándorok és a járványos betegek, pl. pestisesek védőszentjeként ismert. Nyilván utóbbi okból állították fel szobrát a járványok által sújtott újkorban sok helyen, így a köztéri vallásos alkotásokat igen nagy becsben tartó Ipolybalogon is. A szobrot a közelmúltban újították fel, így ma jó állapotban van.

TelepülésIpolybalog [Balog nad Ipľom]
Pontos helyszín, címA falu központja közelében, egy ház előkertjében áll.