Szent László plébániatemplom

A kőfallal körülvett templom és kápolna Csejte község legrégibb része. Kimagasló dombon épültek. Köréjük kőfalat emeltek sánc alakban, ami által erődítménnyé alakultak.
A Páduai Szent Antal nevét viselő kápolna a 14.század elején épült, stílusa koragótikus.
A régi feljegyzések az 1332. évet említik, amikor is templomként szolgált. A kápolna külső falát 18. századbeli, libát ábrázoló freskó díszíti. Ez a Forgách grófok címere, amely család itt világi patrónusként szerepelt.
A kápolna a régi épitészeti stílus több jegyét is magán viseli. Szerkezetében megegyezik a 9. századbeli Nagymorva birodalom templomaival, amelyeket már csak a morvaországi régészeti kutatások kapcsán ismerjük.
A mostani templom alapjait I.Czibor erdélyi fejedelem és pozsonyi gróf fektette le 1373-1390 körül, és azt Árpádházi Szent László magyar király emlékének szentelte. Gótikus stílusban épült. Egy hajója volt, a szanktuárium felett egyharangú fatornyocskával.
Az évszázadok múlása rajta hagyta nyomait a torony és a templom külső változásain. Néhányszor javították és felújították őket. Csak a legfontosabbakat említjük:
A koldulóhely oldalbejáratán 1661-ben készült barokk stílusú faragott ajtó van.
Az 1680-1687-es években a templomot átépítették és barokkizálták. 1741-ben itt katasztrofális tűzvész pusztított. A templom annyira leégett, hogy a harangok, melyeknek száma az idők folyamán megnőtt, szétolvadtak.
1852-ben kapta meg a templom a toronnyal együtt mostani alakját, mikor is a tornyot megjavították és megemelték.
A templom alatt négy kripta van, míg a kápolna alatt csak egy.
A templomban van eltemetve Országh Kristóf, äz Országh család utolsó uralkodó sarja. Jobbra a főoltárnál van a falban elhelyezve márvány emléktáblája 1567-ből. Az Országhok szintén a templom patrónusai voltak.
A templom udvarba három bejárat vezet.
A “nagy-lépcsők” feletti bejáratnak 1596-ban készült későgótikus stílusú portálja van. A “plébániai-lépcsők”, amelyeknek portálja 1697-ben épült, az ívelt főhídon vannak megépítve.
A kőhíd értékes egyedülálló műemléke az egyházi építőművészetnek. Összeköti a templom és a plébánia udvarait.
Jobbra a hídon a lépcsők felett, befalazott díszkő látható, amelybe egy szőlőtőke van belevésve. Ez egy része a 16. században épült reneszánsz kastély ablakának vagy ajtajának. Országh László emlékére készült, aki a szőlő- ill. a bortermesztésben hírnevet szerzett Csejtének.

TelepülésCsejte [Čachtice]
Pontos helyszín, címMedzihorská 96.