Szent Kozma és Damján tiszteletére szentelt római katolikus templom

Szécsényke temploma a török időkben elpusztult, 1754-ben építette újjá a Koháry család. 1773-ban felújították, 1778-ban Esterházy Pál szentelte fel. A hagyomány szerint a templomot a középkorban a település egy másik részén akarták felépíteni, de az összehordott követ csodás módon minden reggelre a mostani helyre kerültek. (Kovácsné Benőc Mária 1913, és Molnár Sándor 1911 adatközlése, 1992) Itt ugyanis egy csodatévő forrás buzgott. Az a beteg, aki pedig ennél a forrásnál szent Kozma és Damján vértanúhoz imádkozott, s a forrás vizéből ivott, vagy megmosta azzal beteg testrészét, meggyógyult. A forrás később elapadt, de helye sokáig megmaradt.

TelepülésIpolyszécsényke, Szécsényke [Sečianky]
Pontos helyszín, címIpolyszécsényke 195. h.sz.
Készítés időpontja1300, 1754
Készíttető neve1300 ismeretlen, 1754-es átépítéskor Koháry család
Gondozását felügyelikatolikus egyház
ForrásinformációkCsáky Károly, Szakrális emlékeink nyomában III., Lilium Aurum 2011, 97.-103. oldal * Pathó Marianna, Ipolynyék