Szent Katalin templom Selmecbányán

A későgótikus Szt. Katalin templom Selmecbánya legszebb templomai közé tartozik. “Szlováknak” is nevezik, mivel már 1658 óta szlovákul is prédikáltak benne.
A Szent Katalin templom 1488-1491 között épült. 1500-ig dolgoztak a belső díszítésén. Egyik hajóját késő gótikus csillag alakú boltozat íveli, amely presbitériumba megy át. A hajót mindkét oldalról kápolnák szegélyzik, amelyek fele olyan magasak. 1776-ban a templomhoz a Nepomuki Szent János kápolnát építették hozzá. A templom alatti kriptában Selmecbánya egykori polgármesterei és meghatározó polgárai nyugszanak.
A templom 15. századi berendezéséből egy kereszt, Szűz Mária késő gótikus szobra és a keresztelőkút maradt fenn. Az orgona helyi mester műhelyéből származik, a 18. századból. Az eredeti főoltár a kiváló M.S. mester műhelyéből került Selmecbányára. A régi oltár Szent Barbara és Szent Katalin szobra a helyi galériában található. Az eredeti oltár képei is elkerültek a templomból. A Királyok imádása-jelenet a lille-i Musée des Beaux-Arts tulajdona, a Mária látogatása Erzsébetnél című kép a budapesti Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményében van, négy kép az esztergomi Keresztény Múzeumban (A Keresztény Múzeum négy festményét a Koháry-Coburg herceg tulajdonából vásárolta Simor János 1891 előtt.) látható. Ezek a Krisztus az Olajfák hegyén, Keresztvitel, Kálvária és a Feltámadás című táblaképek. Az Úr születésének képe a szentantali templomban található, egy pedig elveszett.

Pontos helyszín, címKossuth tér (ma Városháza tér) 17.- Radničné námestie 17.
LétrehozóM. S. mester
Gondozását felügyelikatolikus egyház
Forrásinformációkhttps://docplayer.hu/45748755-Ormara-is-vethetett-egy-pillantast-a-ribniki-to-a-koho-es-zuzomuvek-kozott-megerkezo-vonatot-pedig-mar-a-firmak-vidam-tarsasaga.html *** https://www.banskastiavnica.travel/hu/mit-kell-latni/helyek-es-muemlekek/szent-katalin-templom/ *** https://www.keresztenymuzeum.hu/collections.php?mode=work&wid=424&page=0&vt= *** mng.hu/mutargyak/maria-latogatasa-erzsebetnel-oltarszarny-hetkoznapi-oldalanak-reszlete-a-selmecbanyai-szent-katalin-templom-egykori-fooltararol/
selmecbanya-szent-katalin-templom (4)
selmecbanya-szent-katalin-templom (7)