Szent János-templom Csiffáron

Verebélytől hét kilométerre Léva irányában, Mohi szomszédságában van Csiffár község.
Egy 1209-ből származó írásos dokumentum említi a falut, plébániája pedig már 1332-37-ben létezett. Először a garamszentbenedeki apátsághoz, 1512-től a budai prépostsághoz, 1534-től az egri püspökséghez, majd 1536-tól az esztergomi érsekséghez tartozott.
A csiffári Szent János-templomot 1774-ben klasszicista stílusban építették egy korábbi lebontott középkori templom helyén. 1883-ban és a XX. század első felében felújították.
A templom a főút mellett található, a Mohi felé vezető elágazásnál. Érdemes akárcsak néhány pillanatra is megállni, hogy megszemléljük, hisz a maga szakrális stílusosságával a környék kimagaslóan szép templomát csodálhatjuk meg benne.

TelepülésCsiffár [Čifáre]
Pontos helyszín, címCsiffár - Čifáre