Szent István király szobra

Szent István királyunk életnagyságú szobrát az Immortal Polgári Társulás állította fel a somorjai VMK épülete előtt 2000-ben. Felavatása óta, minden évben augusztus 20-án koszorúzási ünnepséget tartanak az emlékmű előtt az államalapításra emlékezve.
A szobor az utóbbi években megrongálódott, a polgári társulás Mag Gyula szobrászt bízta meg a szobor felújításával. 2014. augusztus 20-án a Szent István Napok keretében sor került az új szobor leleplezésére, felszentelésére, valamint a koszorúzással egybekötött ünnepélyes megemlékezésre.
Szent István szobra a Városi Művelődési Központ előtt található, így a város képviselői elfogadták a javaslatot, hogy a kultúrház előtti területet Szent István térnek nevezzék el.

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla / történelmi
TelepülésSomorja [Šamorín]
Pontos helyszín, címa városi művelődési központ előtti téren található.
Készíttető neve Immortal Polgári Társulás
LétrehozóMag Gyula szobrász
Készítés céljának ismert okaemlékezés első királyunkra
FeliratÁLLÍTOTTA AZ IMMORTAL ALAPÍTVÁNY / 2000. AUGUSZTUS 20.-ÁN / PRO URBE ALAPÍTVÁNY / BERTÓK ZOLTÁN ÉS TÍMEA, BITTERA SERVIS / CZUCZ PÉKSÉG / CZUCZ JÓZSEF, CZUCZ ISTVÁN / FARAGÓ ZOLTÁN, HIDEGHÉTY FERENC / MÓRICZ ZOLTÁN, PRESINSZKY CSABA / PECOS / ÉS A SOMORJAI POLGÁROK TÁMOGATÁSÁVAL.
Gondozását felügyeliImmortal Polgári Társulás
ForrásinformációkKoncz Csilla, Somorja / Neszméry István, Réte