Szent-Imrey Pál alispán nemesi kúriája

Buzita legfontosabb műemléke a kastély volt, amelynek alapjai valószínűleg középkorból származnak, a 16. században már minden bizonnyal állt. Az első közvetlen említés az épületről 1599-ből eredeztethető. A 18. század közepén a kúria barokk stílusban lett átépítve, a 19. század elején klasszicista stílusban építették át. A kastély a család birtokában volt 1945-ig, utolsó tulajdonosa Szent-Imrey Pál, Abaúj-Torna megye alispánja volt. 1945 után az épület az Állami Gazdaság tulajdonába került, amely irodákként és raktárként használta. 1977 után a kastélyt lebontották. Helyén ma az amfiteátrum áll.

TelepülésBuzita [Buzica]
Pontos helyszín, címA kastély a szabadtéri színpad helyén állt.
Készíttető neveSzentimrey család
Mettől meddig volt használatban1977-ig
ForrásinformációkBorovszky Samu: Magyarország vármegyéi és városai * http://mek.oszk.hu/09500/09536/html/0001/32.html * a község honlapja