Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye, a Felvidéki Magyar Értéktár kezelője
2020. február 18.

Szent Donát gútori szobra

Szent Donát gútori szobra

A Donát nevű szentek körében van egy kis “kavarodás”, de ha figyelünk az ábrázolásaikra, attribútumaikra, könnyen megkülönböztetjük őket.
Bár mintegy két tucat (!) Donát nevű szentet tartanak számon, közülük csak kettőnek a köztéri ábrázolásával találkozhatunk Magyarországon. Ha püspökként ábrázolják, akkor Arezzoi Szent Donáttal van dolgunk, ha karddal, fején mirtuszkoszorúval vagy egyszerűen csak katonaként, akkor a Münstereifel-i Szent Donáttal. Münstereifel-i Szent Donát ereklyéinek őrzési helyéről kapta előnevét. (Mivel Rómából származott, néhai Rőmai Szent Donátként is említik.)
Ábrázolásaik alapján tehát jól elkülönülnek, de a szőlőtermelők mindkettőt a patrónusuknak tekintik, hol egyiket, hol a másikat.
Szent Donát római vértanú a legenda szerint a II. században élt. Vitéz katona volt, de társai mulatozásaiban nem vett részt, helyette imádkozott. Egy alkalommal, amikor csapata nehéz csatára készült, szintén Istenhez fohászkodott. Az égiek a segítségére voltak, az ellenséges csapatokra eső zúdult. Így számbeli fölényük ellenére, kemény harcban sikerült őket legyőzni. A császár kitüntette Donátot, sőt unokáját is hozzá kívánta adni feleségül. Donát ezt nem fogadta el, mondván ő továbbra is csak Krisztus társaságára vágyik. A császárt sértette ez a visszautasítás, ezért Donátot megnyúzatta.
Ereklyéi 1652-ben kerültek Rómából Münstereifel-be.
Münstereifel-i Szent Donát ünnepe június 30-án van, Arezzoi Szent Donáté augusztus 7-én. A gazdák mindkettőjükhöz azért imádkoznak, hogy hárítsák el a jégesőt.
A Felsőcsallóközi Gútor községben 1770-ben állítottak oszlopra Szent Donát szobrot, mely azóta a falu védőszentjeként tisztelik, és egyházi ünnepe utáni vasárnap tartják a falu búcsúját is.

Kategóriaszakrális kisemlék
TelepülésGútor [Hamuliakovo]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapot
GPS48.038787, 17.251350
Pontos helyszín, címFő utca - a Szent Donát parkban - Hlavná ulica
Készítés időpontja1770
Készíttető neveGótor község
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okavallási buzgalom
FeliratEx Voto / Dominorum / Composses / Sorum / Guttorien / sium / Újíttatott / 1885 / 1991
Gondozását felügyeliönkormányzat
Forrásinformációk//www.kozterkep.hu/33048/Szent_Donat_Sopronhorpacs_1775.html *** https://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Don%C3%A1t
ID25754
Módosítás dátuma2019. augusztus 17.
gutor-szent-donat-szobor (2)
gutor-szent-donat-szobor (3)
gutor-szent-donat-szobor (4)
gutor-szent-donat-szobor (5)

Hibát talált?

Üzenőfal