Sebők István nemzetőr ezredes sírja

Sebők István százados, a Gömör megyei önkéntes mozgó nemzetőrség 1-4. századainak megbízásából november 25-én Körtvélyesen kelt beadványában közölte Görgey Kornél őrnaggyal, a feldunai hadsereg 6. dandára parancsnokával, hogy Gömör megye hét századnyi önkéntes mozgó nemzetőrségéből négy század nyolc heti, három század nyolc havi szolgálatot vállalt. Tudatta, hogy a négy század szolgálati ideje néhány napon belül lejár, s kérte Görgey őrnagyot, tegye meg az intézkedéseket ezek hazabocsáttatása érdekében. Görgey őrnagy másnap, november 26-án Köpcsényből a hadsereg parancsnokság „jóindulatú figyelmébe” ajánlotta a beadványt.
Pozsony, 1848. november 26. / Görgei átirata Csányhoz

TelepülésCsetnek [Štítnik]
Készíttető nevetestvére Sebők Mária
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratSebők István / Este-i Ferd gy. ezred kapitány / s nztőri őrnagy / szül. 1800 dec. 19. megh. 1860 dec. 10. / Testvéri szeretete jeléül / Sebők Mária
csetnek-sebok-istvan-1848-as-ezredes-sirja-2
csetnek-sebok-istvan-1848-as-ezredes-sirja-3