Rozsnyói református templom

A helvét hitvallású reformáció első nyomaival Rozsnyón a XVII. század második felében találkozunk. Természetes, hogy nem tudott megerősödni olyan időkben, mikor az evangélikus egyház többségben lévő hívei is szétszóródni, menekülni kényszerültek.
A türelmi rendelet kiadása után a református egyház is szervezkedni kezd. 1854-ben megalakul az első presbitérium. Imaházat rendeznek be Molnár Mihály kovácsmester házában. Rozsnyó ekkor Berzéte filiáléja. 1869-ben független lesz, ettől kezdve külön anyakönyvet vezetnek. 1902-ben alakul át anyaegyházzá, amikor újra felmerül a templomépítés terve. 1884-től az egyház épületének egyik termében tartották az istentiszteleteket, de a helyiség nem felelt meg e célnak. 1902-ben megkezdik az adományok gyűjtését, melyhez nagy összeggel járult hozzá gr. Andrássy Dénes és felesége, Franciska grófné is. 1903-ban a templom tervének elkészítésére pályázatot írnak ki. Ezt Weininger Ferenc budapesti építészmérnök nyeri meg. A kivitelezéssel Szilvássy Nándor rozsnyói építészt bízzák meg. 1904. április 4-én ünnepélyes keretek között teszik le az alapkövet. 1905 július végére teljesen elkészült.
A neogótikus stílusú templom hossza 27,7 m, szélessége 11,7 m. Egy fő és egy mellékhajóból áll. A főhajó téglalap alakú. A mellékhajó szintén téglalap alaprajzú, kisebb és a főhajóval párhuzamosan fut. A főhajó hossztengelyének nyugati végén helyezték el a szószéket, melynek feljáratát a főhajó e végén épített ötszögű kisebb építmény rejti magában. A szószék előtt tágas tér nyílik az úr asztala számára, a két hajóban vannak elhelyezve az ülőhelyek. A templom felső, emeleti részén három erkélyszerű karzat fut végig. Egyik a főhajóban, szemközt a szószékkel, a főbejárat felett; a másik a mellékhajó emeleti részében; a harmadik a szószék feljáró felett, ahol az orgonát helyezték el. A díszes torony az épület északkeleti szögletén szökik felfelé. Van egy kis tornya az északnyugati részen is, mely az orgonakarzat feljárójául szolgál. Mennyezete szép ívezetű Rabitz-rendszerű bolthajtás. Külseje préselt piros téglával van díszítve.
A templom belseje egyszerűen, de ízlésesen van kifestve. Az orgonát Kerékgyártó István készítette Debrecenben. A szószék Boyer Ferenc asztalosmester műve, az úrasztala Füleky István asztalosmesteré. A templom újabb művű úrvacsorai és keresztelő kelyhet, keresztelő edényt és úrvacsorai boros kannát őriz.
Bár a templom a századelejének szecesszióba átmenő, neogótikával kevert stílusában épült, jó térhatásával, célszerű beosztásával eleget tesz rendeltetésének.

Pontos helyszín, cím-
Készítés időpontja1904-1905
Készíttető neveismeretlen
LétrehozóA templom tervének elkészítése: Weininger Ferenc budapesti építészmérnök / Kivitelezés: Szilvássy Nándor rozsnyói építész0
ForrásinformációkTököly Gábor: Rozsnyó könyve alapján