Református templom Zádorházán (Balogvölgy)

A Balogvölgy legdélibb fekvésű faluját 1372-ben említik a források. Az újkorban nemesek lakta település. A kezdetektől Rimaszécs filiája. Első templom 1882-ben épült, de rossz állapota miatt a 2. világháború után elbontották. Új temploma 1968-ban épült fel.
Vaskerítéssel körülvett kertben áll a templom. A torony a hajó elé épített, kétszintes. Bejárata előreugró, felül ívelt lezárással, felette körablak. A második szinten félköríves záródású magas ablak. A sisak törtvonalú négyszögletes gúla, tetején gerezdek gomb és csillag. A hajó a hatszög három oldalával zárul. A bejárat felett kerek oszlopok tartják a rakott karzatot.
A szószék a hajó végébe helyezett lépcsős gúla alakú rakott talapzaton áll, festett deszka szerkezetű, a feljáróval egybeépített, ötszögletű, keretbetétes szerkezetű, kettős arany kereteléssel, közepén arany kehellyel.
A Mózesszék felmagasodó háttámlájú, felül a fedele kis támasztékos. A padok elején karéjos oldalú, sarkára állított rombuszok.
A hajó falán háborús emléktábla.

TelepülésZádorháza [Zádor]
Pontos helyszín, címKözségházával szemben
Készíttető nevereformátus egyházközség
Létrehozóreformátus hívek
Készítés céljának ismert okaimahely Isten dicsőségére
ForrásinformációkGömöri Református Egyházmegye 3. - Magyar Református Egyház Javainak Tára 23. Szlovákiai Református Keresztyén Egyház 9. (Debrecen, 2013), 141. oldal
zadorhaza-reformatus-templom (2)