Református templom Ógyallán

Az ógyallai-bagotai gyülekezet a múlt század elején – az Osztrák-Magyar Monarchia idején – kezdett hozzá a templomépítésbe Mórocz Mihály, akkori lelkipásztor vezetésével, hogy a katolikus hívekhez hasonlóan, újat emeljen az első, 1793-ban épült, akkorra már elavultnak bizonyult helyére. 1911. március 23-án kezdődött meg a Tuba Lajos által, majd Gere József és Károly átdolgozásában készített terv megvalósítása. Az eredetileg három hónapra tervezett építkezés különböző problémák miatt elhúzódott és 1912-ben fejeződtek be a munkálatok. Felszentelésére az év novemberében került sor Antal Gábornak, a Dunamelléki Református Egyházkerület akkori püspökének a szolgálatával. Az elmúlt száz évben csupán három lelkipásztora volt a gyülekezetnek, akik több mint harminc éven át szolgálták kitartással és hűséggel a híveket: a templomépítő Mórocz Mihály /1858-1934/, Nagy Sándor /1907-1963/ és Erdélyi Pál /1936-1997/ esperesek. Az ő emlékükre készült a kezdeményezésére a templom belsejében elhelyezett emléktábla, amely az 5Móz 8,2 ige alapján hirdeti: „Emlékezz vissza az egész útra, amelyen vezetett Istened, az Úr”. Az emléktáblát Erdélyi Géza tiszteletbeli püspök leplezte le 2013. áprílis 14-én a templom felépülésének 100-ik évfordulóján szolgáltatott hálaadó istentiszteleten.

TelepülésÓgyalla [Hurbanovo]
Pontos helyszín, címKomáromi út 247134. - Komárňanská ulica 247/134.