Rákóczi Rozália síremléke

A temető keleti bejáratánál található síremlék és emléktábla. Az emléktáblát 2013-ban állíttatta a község önkormányzata, a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmány és a Csemadok helyi alapszervezete. A síremlék kopottas kőoszlop, nehezen olvasható felirattal, az emléktábla ennek a kőoszlopnak van neki támasztva, fekete márványból készült.
A községi hivatal kutatást indított, hogy információhoz jusson Rákóczi Rozália életéről, Rákóczival való kapcsolatáról. A kutatás kiderítette, hogy nem a Rákóczi család tagja.

TelepülésGyürki [Ďurkovce]
GPS48.13547, 19.17484
Pontos helyszín, címA temető keleti bejáratától a ravatalozóhoz vezető út mentén áll, a temető felső részén.
FeliratÁLLÍTTATTA / ELLARÓZÁNAK / * 1774 † 1820/ RÁKÓCZI ROZÁLIA / NEMESASSZONY // A SÍRHELY FELÚJÍTÁSÁT TÁMOGATTÁK / NEMZETI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG MINISZTÉIUMA / BUDAPEST / CSEMADOK NAGYKÜRTÖSI TERÜLETI VÁLASZTMÁNYA / ÉS GYÜRKI ALAPSZERVEZETE / GYÜRKI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA / A/ RÁKÓCZI SZABADSÁGHARC 300. ÉVFORDULÓJÁNAK / EMLÉKÉRE / 2003. SZEPTEMBER 28. // A sír felirata: RAKO / CZIROZA / LIA ASZ / SZONY / ÉLT 74DIK / ESZTEN / 1820
Gondozását felügyeliKözségi hivatal, Gyürki.
ForrásinformációkEgry Éva polgármester, Gyürki, 2017. / Simoncsics Sára, Ipolynyék, 2017