Premontrei kolostor

Premontrei kolostor

A leleszi monostor, mint a hit és a kultúra központja, jelentős hatással volt a vidékre és befolyásolta a környék fejlődését. A történelem folyamán a szerzetesrend és a monostor épülete, nagyon sok megpróbáltatásnak volt alárendelve. A földesurak és környékbeli nemesek, folyamatosan próbálták meg elfoglalni a hiteleshely és levéltárként is működő épületet. A vagyonért és földekért való versengés hatással volt az itt élő lakosságra. Minden területre, mely a leleszi premontrei apátsághoz tartozott. Boleszló, váci püspök, a Becse-Gergely nemzetségből származott. II. Béla király (szül. 1108−1110 körül, + 1141. február 13.), Lelesz pusztát Boleszlónak ajándékozta keresztapai ajándékként. Ekkor még Lelesz, Zemplén vármegyéhez tartozott. Később Boleszló (Boleslaus, Bogyiszló, Boleslav), mint váci püspök, letelepíti az „Isten fehér ruhájában szolgáló kanonokokat“ – a premontreieket. A 12. században, már biztosan létezik egy kezdetleges épület Leleszen, mely a szerzetesek lakóhelyéül szolgál. III. Béla király az eredeti alapítólevél alapján megerősíti a premontreiek jogát és birtokviszonyát.
A 12. század vége és a 13. század azonban konfliktusoktól és viszályoktól zajos. Trónviszályra kerül sor Imre és András között. Imre 1199-ben leromboltatja az egész épületet és elkobozza a birtokait. teszi ezt azért, mert a trónviszályban Boleszló püspök András oldalán áll. Ebben a nyugtalan időszakban tűnik el III. Béla megerősítő okirata. III. Ince pápa is megemlíti irataiban az Imre és András herceg közötti viszályt, ezügyben közvetíteni is próbál a felek között. II. András trónralépése után, a leleszi kolostort megjavíttatja és megerősíti birtokait, melyet le is jegyez okiratában. Kárpótolja Boleszló püspököt. Így az 1214-ben, II. András király által kiadott levél tekinthető Lelesz község szempontjából az egyik legjelentősebb dokumentumnak. Felsorolja benne a privilégiumait és rendezi vagyoni hátterét. Az alapítólevél fontos nyelvemlék. Nagyon sok helységnévvel, településnévvel, folyónévvel és egyéb más megnevezéssel is először találkozhatunk ebben az okiratban. II. Andrást, a fentebb megemlített kárpótláson kívül más is motiválhatta, hogy Lelesz sorsát szívén viselte. A kelet felé tartó hadjárata során megpihent ezen a helyen. Itt értesült felesége, Merániai Gertrúd királyné meggyilkolásáról.

TelepülésLelesz [Leles]
Pontos helyszín, címLelesz 3 - Leles 3