Petőfi Sándor emléktáblája Losoncon

Petőfi Sándor 1845-ös felvidéki utazásának utolsó állomása Losonc volt, ahol egy hetet töltött és két verset írt. A költő halálának 50. évfordulója alkalmából Losoncon, 1899. julius 30-án emlékünnepet rendeztek, ennek keretében jelölték meg a házat ahol Petőfi megszállt. Az aranybetüs, fekete márványtáblát terrakotta keret övezte, lanttal, tollal, arany csillagal, babérkoszorúval. Készítője Csordás József (1861-1909) helybeli szobrász, kőfaragó volt. 1945-ben, mint minden magyar emléket, a Petőfi táblát is eltávolították. A helyi Csemadok vezetőségének 1950-ben sikerült elérnie, hogy Petőfi losonci látogatása l05-ik évfordulójára visszahelyezzék az emléktáblát, mégpedig ünnepélyesen. 1950. július 30-án, az apátfalusi posztógyár fúvószenekara kiséretével vonult fel a város lakossága a fellobogózott “Petőfi-ház” előtti emelvényhez, ahol Nagy István, a Csemadok helyi csoportjának elnöke nyitotta meg az ünnepélyt. A Csemadok központi vezetőségét Pathó Károly képviselte. Beszédet mondtak helyi, járási és kerületi párt- és állami vezetés képviselői is. Az emléktábla leleplezése után, amit – a Csemadok-krónika szerint – a “nagyszámú jelenlévők nagy lelkesedéssel fogadtak” elhangzott Petőfi  “A szabadsághoz” c. verse szlovák nyelven, az “Egy gondolat bánt engemet…” kezdetű pedig magyar nyelven. A Csemadok 80 tagú vegyeskarának énekével ért véget az emléktábla újraavatása. Az ünnepély a Városháza nagytermében kultúrműsorral folytatódott. 1975-ben szlovák nyelvű emléktáblát is elhelyeztek az eredeti tábla fölé.

Rendezvények: Koszorúzás a Kármán Napok keretében, magyarországi csoportok városnéző sétájának megállója.

Kategóriairodalmi / szobor, emlékmű, emléktábla
TelepülésLosonc [Lučenec]
Pontos helyszín, címVajansky utca 5, ul. Vajanského 5, kétemeletes ház első emeleti ablakai között
Készíttető neveLosonc város
LétrehozóCsordás József kőfaragó
Készítés céljának ismert okaPetőfi Sándor losonci látogatása emlékének megörökítése
FeliratItt időzött / Petőfi Sándor / 1845 évben / 1899. július 30 // fölötte új táblán (1975) ugyanaz szlovák nyelven
Gondozását felügyeliA Csemadok losonci alapszervezete
ForrásinformációkBöszörményi István: Petőfi Losoncon. Helytörténeti kiadvány, Csemadok, 1995