Orosz Iosefa emlékkeresztje

Endrődy Ádám (* Néver 1753 † Pozsony 1818 10.1.) a 3. huszárezred alezredese volt. Felesége Orosz Anna Jozefa 1771 március 17-én született Sárospatakon, meghalt 1852. 12.29-én. József fiuk huszár főhadnagy lett, Antal tábori lelkészként tevékenykedett, Alajos pedig a cs. és kir. 37. gyalogezred főhadnagya volt.
1971-ben az egyébként zsúfoltnak nem nevezhető temető domináns keresztjének a tövébe – ki tudja, milyen meggondolásból – egy szlovák pap síremléke került, mely némiképp elhomályosítja a kereszt szépségét és zavarólag hathat magára a szemlélőre is.

TelepülésNéver [Neverice]
Pontos helyszín, címtemető, a templom mögött - Barslédeci út - Ladická ulica
Készíttető neveOrosz Jozefa József, Antal, és Alajos fiaival
FeliratAz Isten dicsöségére emeltette / endrődy és széplaki Endrődy / Ádám alezredes özvegye / született Orosz Iosefa Iósef, / Antal, és Alajos fiaival / 1844-ik évben.
never-oroszi-osefa-emlekkeresztje (2)
never-oroszi-osefa-emlekkeresztje (5)