Nepomuki Szent János szobra

Köztudott, hogy Ipolykeszin kultusza van Nepomuki Szent Jánosnak. Hisz ő a falu patrónusa, tiszteletére szentelték a templomot, őt ábrázolja a régi oltárkép, s ott van Isten házának újabb freskóján is. De jelentős szakrális kisemléke a településnek ama Nepomuki Szent János-szobor is, amely 1914-től a község Újfalu nevű részén áll. A gyónási titok mártírja papi ruhában: hosszú fehér reverendában, fehér karingben látható egy magas betontalapzaton, vállán hermelinpalásttal, fején fekete birétummal, karján liliommal és feszülettel. Nyakában egy láncra fűzött kereszt van. A kis terecske közepén álló szobrot egy fémléces kerítés veszi körül.

TelepülésIpolykeszi [Kosihy nad Ipľom]
Pontos helyszín, címA község Újfalu nevű részén áll.
Felirat1914
ForrásinformációkCsáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában II. Lilium Aurum, 2009, 77-78. *** Varga Emese, Ipolynyék, 2017.
ipolykeszi-nepomuki-szent-janos-szobor-1
ipolykeszi-nepomuki-szent-janos-szobor-3