Nepomuki Szent János szobra

Egy régi plébániai alapítólevélben olvasható ugyanis, hogy Lipthay Julianna az 1797. aug. 12-én kelt végrendeletében a szécsénkei Nepomuki Sz. János statuájának karbantartására is hagyott 50 forintot. A szobrot a főút mellett, a patak közelében állították fel a kastéllyal szemben, ahol akkor még nem voltak családi házak. A vizek és a gyónási titoktartás védőszentjének szobra … felett egy csipkézett, domború horganyfedél is van.

“ide is szokott járni a nép prosocióval a szent nevenapján. A templomból jöttek a papjukkal együtt, s itt mondták a Szent János-litániát. A “Dicsérjétek, tiszteljétek, ti keresztények” kezdetű Szent János-éneket is elénekelték. A szokás a második világháború végéig tartott. (Naszvadiné Hornyák Rozália, 1924)

TelepülésIpolyszécsényke, Szécsényke [Sečianky]
Pontos helyszín, címa főút mellett, a kastélyhoz közeli családi ház kertjében található