Nepomuki Szent János nádszegi szobra

Nepomuki Szent János(1349 körül–1393. március 20.) Csehország védőszentje. A folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentje. A gyónási titok mártírjaként tartják számon. Egyes helyeken a fuldoklók, illetve a bányászok, sóbányászok védőszentje. A szent nádszegi festett szobrát – a talapzaton található tábla szövege szerint – 1832-ben állították a helyi hívek adakozásából.

TelepülésNádszeg [Trstice]
Pontos helyszín, címa 694-es számú ház előtti parkosított területen
Készíttető nevea nádszegi hívek Jankó Sándor plébános kezdeményezésére
Készítés céljának ismert okaNepomuki Szent János tiszteletére
FeliratNepom. Szent János / nak tiszteletére/ álettatott fel ezen / kép 1832 eszt. a nádsze / ghi hiveknek ajtatos / adakozásábol fölsz / Janko Sándor plébá / nos urnak elolmozdé / tása által. / Ugyan ekkori Sz. Flórián / és Sz. Vendel képe es.
nadszeg-nepomuki-szent-janos-szobor (2)
nadszeg-nepomuki-szent-janos-szobor (3)