Negyedi Szent Mihály arkangyal templom

A római katolikus templom 1780-ban épült Szent Mihály arkangyal tiszteletére. A katolikus hagyomány szerint Szent Mihály (Mihály arkangyal) egyike a 7 (főangyalnak), ő a mennyei hadak nagy vezére és győztes harcosa. Ünnepnapja szeptember 29. Jelképe hatalmas kardja, mellyel legyőz minden gonoszt, akaratereje hatalmas, mint ahogyan ő maga is. Isten iránti hűsége megingathatatlan.
Nagyon régi templom, körülkerítve vastag téglafallal. A sekrestye alatt kripta van. A templom kicsit alacsonyabban fekszik, mivel a mellette lévő két utcát nagyon feltöltötték. A templom bejárata mellett a falnál kő alapzatú fa missziós kereszt található, bevésett 1925 és 1939 évszámokkal. A templom előtt van eltemetve Szabó István, aki 1810-ben a torony javítása közben zuhant le és szörnyethalt. A néptudat szerint a templom egy időben a református egyházé volt, de mivel a kompra vezető főút mellett állt, elvették tőlük és a római katolikusoknak adták.

TelepülésNegyed [Neded]
Pontos helyszín, címNegyed 797. - Neded 797.