Nagyőri harangtorony

Ez a típus (négyszögletes, pártázatos, sgrafittós díszítésű fehér) a Szepességben igen gyakori. A nagyőri a késmárki után a legszebb. Mivel a templomnak nincs, nem is volt saját tornya, valószínűleg egy fa harangláb vagy olyan fából ácsolt gótikus harangtorony helyére épült, amilyen a Kárpátok koszorúján és a Kárpát-medence belsejében sok helyütt ma is megtalálható, a ma lengyel Orawkától Szepescsütörtökön és a Felső-Tiszavidéken át az erdélyi Bánffyhunyadig.
A szépen restaurált zömök harangtorony homlokzati részén látható a legszebb díszítés. Sgrafittók ékesítik a „pártakorona” huszonnégy ágát. Alatta faragott párkányt utánzó mintasort fut körbe. A torony éleire lapos-gúla alakúra metszett, ún. gyémánt-kváderkövezést imitáló sgrafittót véstek. A párkány alatt fut egy feliratos vadászjelenet. A felirat: SOLI DEO HB 1629 GLORIA. A „Soli Deo gloria: Egyedül Istené a dicsőség” latin jelmondat a reformátorok egyik „solája” az öt közül. Nálunk a reformátusokhoz kötődik leginkább. (Az öt sola annyira protestáns, hogy szembemegy a katolikus tanítással, a Magyar Katolikus Lexikon nem is adott neki szócikket.) Ez elgondolkoztat, mivel a templomocskában állnak a gótikus oltárok, a falakat freskók borítják, ezt református kegyúr, közösség, lelkész és annak elöljárói nem tűrték volna. Evangélikusok igen. Utánanéztem: Bothár Dániel Lethenyei Istvánról szóló írásából (Theologiai Szaklap, 1912. április 1–2. sz.) megtudtam, a Horváth-Stansithok, Nagyőr más uraival, a Berzeviczyekkel, Thököly grófokkal együtt, „jó lutheránusok” voltak. Luther követői pedig nem pusztítottak, mint azt Lőcsétől Kisszebenig megtapasztalhattam. Forrásaim a templomot római katolikusnak jelölik. Ez azt jelenti, hogy Nagyőrön is úgy váltogatták a vallást főleg a kuruc-labanc színekben zajló rendi és vallásháborúk idején, mint a hajdani Felső-Magyarország keleti felének egyházközségeiben. A HB monogram ezek szerint bizonyára az ágostai vallású építtetőt, Horváth-Stansith Boldizsárt jelenti, a dátum az építkezés befejezését. Ludwig Emil viszont azt írja, hogy a „monogram megegyezik a késmárki harangtorony ismeretlen nevű kőművesének ottani betűjelével 1591-ből.”
A fölirat alatti szalagdíszen egy madarat, egy botos, trombitáló férfiút, egy száguldó kutyát, és az előlük menekülő nyulat kerülget virágfüzér. Virágdísszel a többi oldalon is találkozunk. A díszítmény alatt két oldalon hármas ablak, két oldalon pedig ablakpár látható. Bolthajtásukat szintén sgrafitto keretezi. A toronyba az elülső oldalon egy faajtón és egy fa lépcsőfeljáróból nyíló másik ajtón lehet bejutni.

TelepülésNagyőr [Strážky]
Pontos helyszín, címMednyánszky László utca 1171/48. - Ladislava Medňanského 1071/48.
Készíttető neveHorváth-Stansith Boldizsár
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okajeladás, híradás - (templomi szertartásokra hívás, figyelmeztetés egyéni ájtatosságra és az ima elvégzésére, jelezte a veszélyt, hírt adott az élet nagy fordulóiról, elsősorban a halálesetekről)
FeliratSOLI DEO HB 1629 GLORIA (Egyedül Istené a dicsőség)
nagyor-haranglab (2)