Nagy család síremléke (Balogvölgy)

Nagy Ábel gondnoka volt a református egyházközségnek. Nagyobb fia Károly hősi halált halt a 2. világháborúban. Emlékét a református templomban elhelyezett márványtábla is őrzi. Másik fia Árpád jelentős feladatokat látott el a községben ill. a református egyházban. Gondnoki szerepet töltött be a helyi református egyházban, ezenkívül mint egyházmegyei jegyző is dolgozott.
A rendszerváltozás után az első szabadon választott polgármestere volt a falunak. Ebben az időben került sor a temető út melletti nyírfasor valamint a temetőt körül ölelő fenyőfák kiültetésére. Pontos, precíz ember volt, ügyes villanyszerelő.

TelepülésBalogiványi, Iványi [Ivanice]
Pontos helyszín, címKözségi temető
FeliratNagy Ábel / 1893-1967 / Szép életed véget ért / Mennyben a lelked / Istenhez tért / Ha véget érek / Hozzád térek / Palla Júlia / 1893-1972 / Itt alussza örökálmát / feledhetetlen kedves gyermekünk / Nagy Károly / kinek nemes lelkét / 33 éves korában / a haza oltárára áldozva / kérte vissza Teremtője. / Jaj, mily korán szárnyszegetten / angyali kar fogadta a lelkedet ! / Óh, mennyi könny, bú, fájdalom / maradt nekünk helyetted! / Szép emléked és hűséged / él mindnyájunk szívében. / Mit e földön hőn reméltél / megadta jó Atyád néked az égben! / Mh 1945 / Atyám a te kezedbe teszem / le az én lelkemet / Luk 23.46 / Nagy Árpád / 1919-
ForrásinformációkSzarvas Károly, Balogiványi
balogivanyi-nagy-abel (2)