Mohi református temploma

A Lévától 18 kilométerre északra, a Garam mentén elterülő zömében református magyarok által lakott község a hetvenes évek közepéig egyike volt a járás településeinek. Ekkor döntöttek az atomerőmű megépítéséről. A szovjet típusú reaktorok megépítése speciális talajt igényelt. A szakemberek a Selmeci-hegység nyúlványai, valamint a Garam menti dombság által ölelt Mohinál találták meg a megfelelő helyet. A falu lakosságát Lévára és a környékbeli falvakba telepítették, a község 17.077 km²-es területét 1990-ben Kálna községhez csatolták. A falut 1982-ben rombolták le. Egyedül a 17. századi alapokra – az 1787-ben – épült református templom és a temető maradt meg. Ezek emlékeztetnek arra, hogy a völgyben egykor virágzó község volt.

TelepülésMohi [Mochovce]
Pontos helyszín, címMohi - Mochovce