Magyarok Nagyasszonya templom

“A Magyar Katolikus Lexikon 1911-ben jelöli meg a Magyarok Nagyasszonya-templom építésének idejét. A munkálatok valószínűleg hamarább elkezdődtek, hisz impozáns épületről van szó. A községi krónikában azt írják, hogy az óromán stílusban emelt templomot a régi egyházi iskola helyén építették… 1911. október 15-én szentelték fel. A templom főoltárát Reiner megyéspüspök építtette. A főoltárkép a védőszentet, a Magyarok Nagyasszonyát ábrázolja. A Szűzanya piros ruhában, kék palástban van, fején a magyar Szent Koronával, jobb kezében a jogarral. Balján a Kisjézust tartja, akinek kezében ott az országalma. A Nagyasszony lábánál egy magyar címert tartó angyalt látunk, a háttérben az esztergomi bazilikával. A Nagyasszony jobbján áll Szent István király 120 cm magas, XX. század elején készült színezett faszobra. A király fején koronával, zöld ruhában és kék palástban látható, jobb kezében a jogart, a balban, pedig a magyar címeres országalmát tartja. a kép bal oldalán áll Szent Imre faszobra…kezében a liliom.”
A templom hátsó részében fekete márványtáblán Nagycsalomja papjainak neveit gyűjtötték össze 1291-től napjainkig.

TelepülésNagycsalomja [Veľká Čalomija]
Pontos helyszín, címA főútról Nagycsalomjára betérő két bekötő út találkozásánál.
FeliratA templom belsejében emléktábla található Nagycsalomja összes ismert papjáról a 13. század végétől. Ennek felirata a következő: "Nagycsalomja papjai 1291-től: János / Manassze / János / Péter / Kelemen / Benjámin / Thúry János / Luzenszky János / Babanyay István / Stankovics György / Pataky Béla / Nagy György / Némethy János / Galla Kristóf / Gaál Pál / Sághy Gáspár / Zsille László / Várffi Károly / Malocsay Mihály / (második oszlop:) Tihanyi András / Dalmady Imre / Márton István / Klasz Ágoston / Petressél János / Klima István / Varjú Vendel / Paksy László / Majer Vince / Takács József / Kissik János / Malagyi József / Horváth Róbert / Nagy Pál / Csonka Károly / Dobos Péter / Hutár Márk"
Gondozását felügyeliAz egyházközség.
ForrásinformációkCsáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában II., Lilium Aurum 2009, 133-134. oldal.