Magyarnak maradni park, 1848-49-es szoborcsoport

Az emlékpark megálmodója Nagy Géza. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc csicsói résztvevőinek, a magyar millenniumnak állít emléket.

A szoborcsoport az 1848-49-es forradalom és szabadságharc csicsói résztvevőinek, hőseinek állít emléket. Lukáts József, a szabadságharc hősi halottjának emlékfája mellett egy kopjafán az aradi vértanúk neve, a harangokkal díszített kopjafán (szélhárfa) a csicsói honvédek neve olvasható.
Az aradi vértanúk kivégzésének 156. évfordulójára rendezett emlékestre elfogadta a meghívást Orbán Viktor a FIDESZ – Magyar Polgári Szövetség elnöke, volt miniszterelnöke, aki a Cs.Cs.Cs. Kht. meghívásának tett eleget.
A „Magyarnak maradni” emlékparkban leleplezte az MKP akkori elnökével Bugár Bélával az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharcban részt vevő 14 csicsói magyar honvéd tiszteletére felállított Szélhárfát, amit Csicsói Nagy Géza faragott. A szélhárfa tartóoszlopára van felróva a 14 honvéd neve: Almási István közhonvéd, Balogh Ferenc közhonvéd, Balári János közhonvéd, Balla János közhonvéd, Décsi János tizedes, Domonkos Dániel honvéd, Fazekas József közhonvéd, Finta István tizedes, Lukáts József hősi halott 1849, Nagy Gergely őrmester, Rédli József honvéd, Sárközi József honvéd, Sidó Zsigmond honvéd, koldus, Szabó Gábor tizedes.
A 13 kolomp és a 13 kő pedig az aradi vértanúkat jelképezi. Egy bajuszt formáló oszlopon külön szerepel Lukáts József hősi halott neve, melyet Duray Miklós leplezett le.

„Magyarnak maradni” – millenniumi emlékmű.
Átadva 1997-ben. Az emlékmű három kőtáblából áll. Az első tábla felirata: „ČIČOV CSICSÓ SYSOU 1172 1997 825” Csicsó 825 éves fennállásának állít emléket. A második tábla felirata „MAGYARNAK MARADNI 896 – 1996” a millecentenáriumról emlékezik, a harmadik táblára pedig Csicsó történelmi címere van vésve. Az emlékparkban találhatók még kopjafák és egy nagy kereszt, amit Kisbajcs testvérközség ajándékozott a falunak.

Az emlékpark mind a mai napig egy élő emlékhely, ahol minden évben megemlékezést, koszorúzást tart a falu, közösen Kisbajcs községgel, Csallóköz egyik legrégebbi településén.

TelepülésCsicsó [Číčov]
Pontos helyszín, címAz Attila park mellett található.
Készítés időpontja2005. október 7.
Készíttető neveCsallóköz, Csilizköz és Csicsó hagyományaiért és kultúrájáért k.h.t
LétrehozóNagy Géza fafaragó, Csicsó
FeliratARAD / 1849 1990 // ALMÁSI ISTVÁN közhonvéd / BALOGH FERENC közhonvéd / BALLA I JÁNOS közhonvéd / BALLA JÁNOS közhonvéd / DÉCSI JÁNOS tizedes / DOMONKOS DÁNIEL honvéd / FAZEKAS JÓZSEF közhonvéd / FINTA ISTVÁN tizedes / LUKÁTS JÓZSEF hősi halott 1849 / NAGY GERGELY őrmester / RÉDLI JÓZSEF honvéd / SÁKOZI JÓZSEF honvéd / SIDÓ ZSIGMOND honvéd KOLDUS / SZABÓ GÁBOR tizedes // LUKÁTS / JÓZSEF / AZ / 1848-1849-es / SZABADSÁGHARC / CSICSÓI / REFORMÁTUS / HŐSI / HALOTTJÁNAK / EMLÉKFÁJA // a 13 aradi vértanú neve
Gondozását felügyeliCsallóköz, Csilizköz és Csicsó hagyományaiért és kultúrájáért k.h.t
A megmaradásért park, 1848-49-es szoborcsoport