Lourdes-i barlang a Szabó malom mellett

1938-ban Szabó Gyula molnár a háza mellett (86-os szám) kőhasábokból egy négyzet alaprajzú útmenti kápolnát épített Lourdes-i kápolna mintájára, annak az emlékére, hogy Szlovákia déli területeit újból Magyarországhoz csatolták. Az objektum homlokzata vörösmárványból készített oszlopfő-fedőlemezzel van befejezve, rajta felirattal: “Én vagyok a szeplőtelen fogantatás”, fölötte pedig kúp alakú bábos mellvéd van. A kápolnában Lourdes-i Szűz Mária és a térdeplő Bernadett szobra látható. Szabó Gyulát 1948-ban kitelepítették Magyarországra.

TelepülésIpolynagyfalu, Nagyfalu [Veľká Ves nad Ipľom]
Pontos helyszín, címIpolynagyfalu 86 hsz.
Készíttető neveSzabó Gyula, molnár
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okaAnnak az emlékére, hogy Szlovákia déli területeit újból Magyarországhoz csatolták.
FeliratÉn vagyok a szeplőtelen fogantatás
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkIpolynagyfalu Látnivalók, Kiadja a Komáromi KT Kiadó Kft. az Ipolynagyfalui önkormányzat megbízásából 2002, illetve Bosík István volt polgármester elmondása alapján