Löffler Béla múzeum

Löffler Béla múzeum

A kassai dóm nyugati főbejáratával szemben induló Erzsébet utca déli oldalán, utcafronton, zárt sorú beépítésben álló, egy emeletes, nyeregtetős, korábbi ház átépítésével létrejött, eklektikus homlokzatú épületben működik a város egyik legfiatalabb közgyűjteménye.
A múlt századi Kassa egyik legjelentősebb szobrászművésze, Löffler Béla, 1906-ban született. Bejárta Görögországot, Olaszországot, Franciaországot, később tanult Budapesten és Prágában. De visszajött Kassára, és itt folytatta munkáját. Első kiállítása 1937-ben volt a kassai múzeumban. A kassai dóm falán lévő Rákóczi-dombormű az ő munkája. De egész Kelet-Szlovákiában megtalálhatjuk köztéri szobrait, domborműveit.
Mivel nem volt utóda, örököséül a várost jelölte meg, de azzal az óhajjal, hogy a hagyatékból létesüljön egy Löffler-múzeum, amelynek küldetése lesz a fiatal képzőművészek támogatása is. Ez végül a művész 1990-es halálát követően, 1993-ban valóra is vált. Löffler több millió korona értékű gyűjteményt hagyott a városra, ez szolgált a múzeum – vagy inkább galéria – alapjául. A gyűjteményben természetesen megtalálhatók az ő alkotásai, továbbá a térségben alkotó művészek festményei, önarcképei. Löffler Béla többnyelvű könyvtára is része lett a galériának. Európai gondolkodású ember volt. Állandó kapcsolatot tartott fenn mind az itteni művészekkel, mind a magyarokkal, csehekkel, lengyelekkel, románokkal. Tisztelte az európai értékrendet, és ehhez igazodva élt. Löffler nagyon aktívan támogatta a fiatal képzőművészeket, akik ebben a régióban alkottak. Nagyon sokan tanultak és dolgoztak nála hónapokig, évekig. De nem csak tanítványait támogatta. Sokakat biztatott, hogy fessenek önarcképeket, melyeket aztán ő megvett tőlük. Van olyan festő, aki három-négy önarcképet is festett Löfflernek néhány száz koronáért. Ezekből a festményekből állt össze az önálló portrégyűjtemény. A Múzeum első emeleti termeiben látható a Löffler Béla fából, bronzból, márványból, kőből és különböző más anyagokból készült alkotásait bemutató, állandó tárlat. Itt kapott helyet az említett önarcképgyűjtemény is. A földszinten pedig a kortárs képzőművészek alkotásai láthatók. A múzeum rendszeresen helyet ad időszaki kiállításoknak, kamarahangversenyeknek, könyvbemutatóknak is.

Pontos helyszín, címSzathmáry György utca 20. - Alžbetina ulica 20.
Készítés céljának ismert okaismeretlen