Lieszkovszky Artúr takarékpénztári igazgató sírja

Lieszkovszky Artúr és korán elhunyt lányának kovácsoltvas kerítéssel övezett sírját a temető bejáratától jobbra találhatjuk meg.
A pénzügyminiszter 1913-ban tett javaslatára Lieszkovszky Artúr, a Trencséni Takarékpénztár Részvénytársaság ügyvezető igazgatója a közgazdaság terén szerzett érdemei elismeréséül megkapta a Ferenc József Rend lovagkeresztjét.
A Lieszkovszky család Trencsén vármegyei nemes család, mely eredetét, I. Lajos, sőt Róbert Károly király koráig felviheti. Erről tanúskodik Gara Miklós nádornak 1381 (feria sexta prox. ante festum S. Jacobi apostoli) Trencsén és Nyitra vármegyéknek Nyitra város közelében tartott gyűlésén kiadott tanu-vallatási oklevele, mely Lieszkói Miklós fiának Lőrincznek adatott… A család czimere, a paizs kék udvarában zöld téren fehér ménen vágtató vörös öltözetű magyar vitéz, kivont kardot villogtatva; a paizs. fölötti sisak koronájából szintén vörös niező magyar vitéz emelkedik ki, jobbkezével kivont kardot villogtatva. Foszladék jobbról arany-kék, balról ezüstvörös.
Szádeczky család. (Szadecsnei) Trencsén vármegye régi birtotokos családainak egyike, és Szádecsne ősi fészkének jelenleg is birtokosa… A család czímere, a paizs kék udvarában arany koronán könyöklő kar, kivont kardot tartva ; fölötte jobbról félhold, balról aranycsillag ragyog. A paizs fölötti sisak koronáján szintén olyan kar könyököl, kivont kard hegyén levágott törökfejet tartva. Foszladék jobbról aranykék, balról ezüstvörös.

TelepülésTrencsén [Trenčín]
Készíttető neveSzádeczky és Lieszkovszky család
LétrehozóCOUFAL. L. v. ULIP
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratSzádecsnei / Szádeczky / Boldizsárné / Felsőlieszkói / Lieszkovszky Irma / meghalt 1911. február 17-én / élete 24-ik, boldog házasságának / 3-ik évében. / Felsőlieszkói / Lieszkovszky Arthúr / takarékpénztári igazgató / a Ferencz József rend lovagja / szület. 1852. Auguszt hó 7-én / meghalt 1920. Március 9-én
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkMAGYARORSZÁG CSALÁDAI CZIMEREKKEL ÉS NEMZÉKRENDI TÁBLÁKKAL, ÍRTA NAGY IVÁN, HETEDIK KÖTET. PEST, 1863. KIADJA RÁTH MÓR, 111-115 oldal *** MAGYARORSZÁG CSALÁDAI CZIMEREKKEL ÉS NEMZÉKRENDI TÁBLÁKKAL, ÍRTA NAGY IVÁN, TIZEDIK KÖTET. PEST, 1863. KIADJA RÁTH MÓR, 451-452 oldal *** https://adatbazisokonline.hu/sk/adatbazis/minisztertanacsi-jegyzokonyvek-1867-1944/adatlap/59170 *** www.geni.com/people/Arthur-felső-lieszkói-Lieszkovszky/600000007559201221
trencsen-lieszkovszky-artur-sirja (2)
trencsen-lieszkovszky-artur-sirja (3)