Lengyel-kereszt – Pietà Lidértejedben

Lidértejedben, a sportpálya mellett találjuk ma már azt a fájdalmas Szűz szobrot kereszttel, amelyet felirata – és természetesen korábbi „szerdahelyi léte” – miatt a dunaszerdahelyi emlékek közé kell soroljunk.
A kereszt, illetve az arról levett halott Krisztust ölében tartó Mária alatti talapzaton ugyanis a következő szövegre figyelhetünk fel:
„Szerdaheli / Lengyel Erzsebet / Gontzol
Gyorgy / Ozvegye Az Isten / nagyobb
Dutsosegere / tsinaltatta / MDCCXCIV”.
Azaz a keresztet nem más állíttatta, mint a Szent György-templom mellett álló Szentháromság-oszlop adományozója, vagyis Lengyel Erzsébet, 1794-ben.
1794–1920 közötti sorsa egyelőre fehér folt, vélhetően a rövid ideig használt pódafai úti (Szerdahely és Pódafa közti) temető központi keresztje lehetett, amely temetőről a 20. század krónikása is csak az öregektől hallott, s amely „már legalább százötven éve nem működik”. A fényképek tanúsága szerint a 20. század elején már ez a pietà állt a templom bejárata mellett, a mai Immaculata szobor helyén.
A szakrális kisemlék 1945 után kikerült a városból, majd akkori helyéről Pódafa önkormányzata falujuk határához vitette, s felújíttatta. Ma is ott hirdeti „Isten nagyobb dicsőségét”.

TelepülésLidértejed [Lidér Tejed]
Készíttető neveLengyel Erzsébet
LétrehozóIsmeretlen
Készítés céljának ismert okatemetői központi kereszt
Felirat„Szerdaheli / Lengyel Erzsebet / Gontzol Gyorgy / Ozvegye Az Isten / nagyobb Dutsosegere / tsinaltatta / MDCCXCIV”.
Gondozását felügyeliPódafa Község Önkormányzata
ForrásinformációkNagy Attila: Dunaszerdahely emlékhelyei. Dunaszerdahely. Historium 2013.