Kuffner Károly emléktáblája

Karl Kuffner 1847-ben Lundenburgban (ma: Břeclav – Csehország született, 1924-ben Bécsben halt meg. 1869-től nagyiparosként és nagybirtokosként élt Diószegen. volt időszak, amikor a tulajdonában lévő diószegi cukorgyár 1000-nél több embert foglakoztatott. Magnemesítő intézetet alapított, szabadalmak is kapcsolódnak a nevéhez. Ferenc Józseftől 1896-ban nemesi címet, 1904-ben pedig bárói rangot kapott. Nemesi előneve: diószeghy (de Diószegh).
Az emlékműavatásra A cukoripar hagyományai Diószegen címmel megrendezett nemzetközi konferencia befejezéseként került sor, melyet a város önkormányzata, a Pro Urbe Polgári Társulás és Nagyszombat megye önkormányzata szervezett.

A kétnyelvű emléktáblán, mely Mag Gyula, szobrász alkotása, az alábbi felirat olvasható:
“Ebben a városban élt és dolgozott Karl Kuffner de Diószeghi 1847 – 1924 a cukorgyártás úttörője gyáros és feltatáláló.”

TelepülésDiószeg [Sládkovičovo]
Pontos helyszín, címa városi hivatal épületén
LétrehozóMag Gyula, szobrász
FeliratEbben a városban élt / és dolgozott / Karl Kuffner / de Diószeghi / 1847 - 1924 / a cukorgyártás úttörője / gyáros és feltaláló
dioszeg-kuffner-emlektabla (2)
dioszeg-kuffner-emlektabla (3)