Krúdy Gyula podolini emléktáblája

1888–1891 között a podolini piarista gimnázium alsós tanulója volt Krúdy Gyula (Nyíregyháza, 1878. okt. 21. – Budapest, 1933. máj. 12.) író, a 20. századi magyar széppróza, ill.a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja. Podolinban a Fő tér 92. sz. alatt lakott. Innen gyakran átruccant Késmárkra is, ami a Szindbádban is felismerhető nyomot hagyott. Szepességi élményei egész életére szóló hatással voltak rá, melyek elbeszélései és regényei egész sorának adják kiindulópontját, motívumait (pl. a korai Szindbád-novellákat, az Ifjú éveket vagy a Podolini kísértetet, melynek címszereplője, Rimszky úr természetesen valóságos személy volt), s a Boldogult úrfikoromban c. művét is. Lőcsei történet Az arany meg az asszony c. egyfelvonásos opera.
1969-től kétnyelvű emléktáblája van egykori iskolája falán a következő (megkopott, alig látható) szöveggel: “Ebben az épületben volt kisdiák Krúdy Gyula 1878–1933 Podolin és a tátrai tájak nagy csodálója. A magyar széppróza mestere.”

TelepülésPodolin [Podolínec]
Pontos helyszín, címa piarista rendház épületének a Szent Anna utca felöli oldalán
Készíttető neveVeszprém Megye Tanácsa, Podolin város tanácsa
Felirat"Ebben az épületben volt kisdiák / Krúdy Gyula / 1878–1933 / Podolin és a tátrai tájak nagy csodálója. / A magyar széppróza mestere." / Veszprém Megye Tanácsa, Podolin város tanácsa / 1969
podolin-krudy-gyula-emlektabla (1)
podolin-krudy-gyula-emlektabla (2)