Kopjafák Nagyfödémesen

A Csemadok mindig jelentős szerepet játszott a község kulturális életében. 1988-tól 1994-ig a községben rendezték meg a Csemadok nyári művelődési táborait, 1994-től 1996-ig néptánc- és népzenei táboroknak adott otthont a nagyközség.
Nagyfödémesen 1988-ban, az első nyári művelődési táborban állítottak először kopjafát. Az akkori tervek szerint minden évben új emlékoszloppal bővült volna a park. Hat év után azonban megszakadt a táborok hagyománya. Az alapszervezet tagjai 2004-ben javasolták, hogy ötévente állítsanak emlékoszlopot azoknak, akik tovább viszik a fáklyát. A jubileum alkalmából öt felújított kopjafát áthelyeztek eredeti
helyéről a falu központjába.
Csabrendek, Nagyfödémes testvérközsége 2014-ben új emlékoszlopot ajándékozott a falu önkormányzatának. „Minden közösség kultúráját az határozza meg, hogy milyen értékeket követ és mit gondol az élet nagy kérdéseiről. A kopjafa nem gyökerezik a földbe, mégis olyan, mint az élő fa, amely a szülőföldbe kapaszkodik. Nekünk is mély gyökereket kell eresztenünk, mert onnan jön a tápláló erő, amelyre a mindennapokban szükségünk lehet” – mondta az átadón Turcsi József, Csabrendek polgármestere, aki a kopjafát a magyar lélekhez hasonlította. Az emlékoszlop leleplezése és a koszorúzás után gálaműsort rendeztek a kultúrházban. Felléptek a község tehetséges előadói és a Berkenye néptáncegyüttes. A gálán kitüntetéssel és emléklappal köszönték meg azok munkáját, akik segítették a szervezet fejlődését, munkájukkal hozzájárultak a kultúra és az anyanyelv megőrzéséhez.
A korábban felállított kopjafák közül az 1989-ben, 1990-ben, 1994-ben készültek a nyári művelődési táboroknak állítanak emléket, míg a 2004-ben, 2009-ben, 2014-ben állított kopjafák a Csemadok megalakulásának 55., 60., illete a 65. évfordulójára emlékeztetnek.

TelepülésNagyfödémes [Veľké Úľany]
Pontos helyszín, címA kultúrház előtti parkban található.
Készítés időpontja1989, 1990, 1994, 2004, 2009, 2014
Készíttető neveCsemadok alapszervezet és a Csemadok területi választmányai
Létrehozó-
Készítés céljának ismert okaemlékállítás
Felirat1989 // 1990 / Nyári művelődési tábor // CSEMADOK / 55 / 2004 / MF // "Nekem áldott / Az a bölcső / Mely / Magyarrá / Ringatott" / A. J. / ÁLLÍTTATOTT / A CSEMADOK / HELYI / SZERVEZETE / FENNÁLLÁSÁNAK / 65. / ÉVFORDULÓJÁN // 2014. / KÉSZÍTETTÉK: / FARAGTA: KARDOS P. / VASALTA: CSÍK T. / AJÁNDÉKOZTA: / CSABRENDEK / KÖZSÉG / ÖNKORMÁNYZATA // 60 / CSEMADOK / 2009 / M F // VII. / NAGYFÖDÉMES / 1994
Gondozását felügyeliCsemadok alapszervezet, önkormányzat