Kopjafa Szent István királyunk emlékére

Méltó megemlékezéssel kezdődött 2016. augusztus 20-án az I. Szent István-napi ünnepség Nádszegen. A Mátyusföld a Magyar Megmaradásért polgári társulás kopjafát állított első államalapító királyunk tiszteletére a templomhoz közeli téren. Juhos Norbertnek, a társulás elnökének régen dédelgetett álma vált valóra. Miután elkészült a terv, Mórocz Csaba eperjesi fafaragó nekilátott a mű elkészítésének és szinte lelket öntött a fába. A kopjafa csúcsdísze a magyar Szent Korona, amellyel Szent Istvánt közvetlenül Isten avatta bizalmába, hogy igazi királyhoz méltóan szolgálja népét. Alatta látható az összekötő tányér, majd a turul nemzetségre utaló szimbólum. A törzsrész fő motívuma a Székely kereszt vagy Magyar kereszt, mely a hazaszeretetet és hazafiságot szimbolizálja. Alatta található a Napkorong mint őskép, majd a kettős kereszt a hármas halommal, mely az apostoli királyságra és az összetartó magyar nemzetre utal. A legalsó motívum Szent István királyunk pecsétje.
Legyen e kopjafa a határon túli magyarság összetartásának és a nemzeti identitás kifejezésének szimbóluma.

TelepülésNádszeg [Trstice]
Pontos helyszín, címNádszeg (a templomhoz közeli téren) - Trstice
Készítés időpontja2016. augusztus 20.
Készíttető neveMátyusföld a Magyar Megmaradásért polgári társulás
LétrehozóMórocz Csaba, fafaragó
Készítés céljának ismert okaelső államalapító királyunk tiszteletére
Felirat970 - 1038 / HIT HŰSÉG BECSÜLET / ÁLLÍTTATTA / MÁTYUSFÖLD / A MAGYAR / MEGMARADÁSÉRT / P.T. / KENDE
Gondozását felügyeliMátyusföld a Magyar Megmaradásért polgári társulás