Kopjafa Ipolyhídvégen

2016. március 13-án szentmisével egybekötött ünnepségen avatták és szentelték fel az 1848. március 15-i ünnepi megemlékezés keretében a templommal szemben felállított kopjafát. A kopjafa szimbólumai között látható többek közt a község címere, jeles motívuma, a pelikánmadár, fontos egyházi szimbólumok, valamint az alapkövek, melyek jelképezik az anyaországtól elszakadt magyarságot. Az ünnepséget a falu polgármestere, Lestyánszky Viktor nyitotta meg, ünnepi beszédet mondott Balogh Gábor, a Csemadok járási elnöke, Tesmag község képviseletében Pál Gyula és Ipolyhídvég testvértelepülése, Bátonyterenye város alpolgármestere, Rákos Szabolcs is. A község plébánosa, Gyönyör László atya kihangsúlyozta a közösség összetartó erejét. Beszédét követõen ünnepélyesen megszentelte a templommal szemben felállított kopjafát. Majd az ipolyhídvégi Szivárvány énekkar, Trevalecz László versmondó, az ipolyvecei férfikórus szerepeltek.

TelepülésIpolyhidvég, Hidvég [Ipeľské Predmostie]
Pontos helyszín, címA Szent Rita Egyházi Alapiskola előtt, a templommal szemben áll.
LétrehozóGPJ
Felirat2015 / GPJ
Gondozását felügyeliönkormányzat
ForrásinformációkKürtös, közéleti havilap, 2016. márciusa, Krupčiak Katalin: Kopjafa szentelése Ipolyhídvégen március idusán