Kopjafa az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc emlékére

„169 évvel ezelőtt ez a nap ébresztett rá bennünket arra, hogy azon az ösvényen, amely az egész nemzet felemeléséhez vezet, csak egy szívvel és egy akarattal juthatunk előre” – fogalmazott Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke március 15. alkalmából a határon túli honfitársakhoz írt köszöntőjében, melyet a Kárpát-medence számos településén a helyi ünnepségeken felolvastak.

A mátyusföldi Vága község lakói is tudják, hogy az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc a nemzetidentitás egyik alapköve. Czakó Attila, a Vágai Magyar Tannyelvű Alapiskola igazgatója volt az ötletgazdája annak, hogy kopjafát kéne állítani a legnagyobb nemzeti ünnepünk emlékére. Az ötlet után Varjú Árpád és Rakoncza Gabriella tanárok a 6. és a 8. osztály tanulóival együtt nagy hévvel igyekeztek időre elkészíteni az emlékművet. A kopjafa fáját és tartószerkezetének elkészítését a Vága község biztosította.
A kopjafaavatás majd a felszentelése ft. Lengyel Sándor, vágai plébános által 2017. március 15-én ünnepélyes keretek közt történt.
Vágán, a valaha színtiszta magyar mátyusföldi településen is megmutatták, hogy összefogással és kitartással méltó emléket állíthatunk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emlékére.

Szerző: Farkas Róbert

TelepülésVága [Váhovce]
Pontos helyszín, címA község szívében, az iskola főbejárata mellett.
Készítés időpontja2017. esztendő február-márciusa
Készíttető neveCzakó Attila, a Vágai Magyar Tannyelvű Alapiskola igazgatója
LétrehozóVarjú Árpád és Rakoncza Gabriella a Vágai Magyar Tannyelvű Alapiskola tanítói, a Vágai Magyar Tannyelvű Alapiskola 6. és 8. osztályos tanulói, valamint a Vágai Községi Hivatal alkalmazottjainak segítségével lett létrehozva a kopjafa.
Készítés céljának ismert okaAz 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc hőseinek emlékére
FeliratAz 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére / Voltunk..., vagyunk..., leszünk...! / Varjú Á. Rakoncza G. Vága, 2017
Gondozását felügyeliVágai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Vága Község
ForrásinformációkVágai Magyar Tannyelvű Alapiskola / Farkas Róbert falukutató