2024. március 29.

A mai épület helyén egykor két, középkori eredetű polgárház állott. Az egyházi fenntartású, középfokú oktatási intézmény (konviktus) épületét 1657-ben fejezték be. Amint azt a homlokzat tengelyében lévő főbejárat fölötti felirat elmondja, a katolikus nemes ifjak nevelésére szolgáló intézményt Balassa Zsuzsanna alapította 1652-ben. A működtető jezsuita rend 1773-as betiltását követően világi papi szeminárium, raktár, majd katonakórház lett. A 19. században klasszicista stílusban felújították az épületet, majd reálgimnázium kezdte meg benne működését. 1886-tól – a kommunista diktatúra évtizedeit nem számítva – máig folyamatosan papi szemináriumként szolgál. E házban pihent meg kassai látogatása idején, 1995-ben II. János Pál pápa.

A Fő utca északi részének keleti térfalában, utcafronton, zárt sorú beépítésben álló, két emeletes, nyereg tetős, cseréppel fedett ház héttengelyes homlokzatát hatalmas pilaszterek tagolják. Kőketeretes, földszinti bejáratának két oldalán ma utcára nyíló üzletek kaptak helyet. A homlokzat szerény plasztikus díszei, párkányai jobbára az ablakok körül csoportosulnak.

Pontos helyszín, címFő utca 91. - Hlavná ulica 91.
Készíttető neveBalassa Zsuzsanna