2024. március 29.

A Klain-ház a szecesszió és az eklektika jegyében épült 1902 és 1903 között Klain Ede családja számára. Történelmi források szerint ezen a helyen állt a városi erődítmény délkeleti bástyája, valamint kapuja, amely Piaci ill. Báti kapu néven volt ismert (Bát község irányából kiépített országút vezetett ebbe az irányba). Az épületben lakások voltak, de itt működött a Bars Megyei Népbank is, amely a járás legerősebb és legstabilabb pénzintézményei közé tartozott. Itt volt Wilheim Béla élelmiszerboltja, a Roth család vaskereskedése, Blumenthál Jónás vegyeskereskedése, valamint Borcsányi és Csermák szabóműhelye és ruhaboltja. A Klain-házat 1948-ban államosították. A megromlott állagú épületet 1992-ben újították fel.

TelepülésLéva [Levice]
Pontos helyszín, címLéva Bástya utca 2/2. - Levice Na Bašte 2/2.