Kitelepítettek zsigárdi emlékműve

Zsigárd Község Önkormányzata, a Zsigárdi Református és Katolikus Egyházközségek, valamint a Csemadok Zsigárdi Alapszervezete szervezésében került sor 2017. október 28-án a meghurcolt zsigárdiak emlékére állíttatott emlékmű ünnepélyes felavatására a református parókia előtti téren.
Igét hirdetett ThDr. Szénási Zoltán esperes. Köszöntőt mondott Baranyay Alajos, Zsigárd község polgármestere, Baranyay Zsolt, Nyitra megyei képviselő, Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke és Kőkuti István, Ecseny község polgármestere.
Az ünnepi beszédeket követően az emlékművet megáldotta Iván István tiszteletes, megszentelte Varga Róbert plébános. Az ünnepségen közreműködött Ziaček Margaréta és Vadkerti Imre énekes, előadóművész.
Az emlékmű felavatására és koszorúzására a kitelepítettek és azok leszármazottai is szép számban vettek részt. A felavatást követően a református templomban Jónás Csaba, Madarász András, Zsapka Attila és Vadkerti Imre előadását tekinthették meg a résztvevők.

TelepülésZsigárd [Žihárec]
Pontos helyszín, címa református parókia előtti téren
Készítés időpontja'2017.10.28.
Készíttető neveZsigárd Község Önkormányzata, a Zsigárdi Református és Katolikus Egyházközségek, és a Csemadok Zsigárdi Alapszervezete
LétrehozóStern - Galánta
FeliratA szülőfalu lakosai / 70 év távlatából emlékeznek / a Csehországba elhurcolt / és Magyarországra kitelepített / honfitársaikra. / 1947 – 2017 / “Szívszorongva számlálom mindenütt / Közel és távol szeretteimet, Jajdulva kérdem, hogy mi lesz velük / S mivé lesz a kicsiny Magyar sziget-“ Reményik Sándor: Így emlékszem / Zsigárd 2017.10.28.
zsigard-kitelepitettek-emlekmuve (2)
zsigard-kitelepitettek-emlekmuve (3)