Királyrévi Szent Imre római katolikus templom

A templom 1834–1836 közt épült klasszicista stílusban. Egyhajós építmény egyenes lezárással, hozzáépített sekrestyével és az ormos főhomlokzatba beépített toronnyal. A hajóban poroszsüveg-boltozat három mezője látható boltozatközi sávokkal. A pszeudogótikus Szent Imre főoltár Réthay Benedek iparművészeti műhelyében készült a 20. sz. elején. A főoltárt Szent Imrét ábrázoló festmény ékesíti. A fából készült történelmi jellegű szószék 1900 körül készült, a mellvéden a négy evangélista domborművei láthatók. Hasonló kivitelezésű a keresztelőmedence is. A Szent Józsefről 1898-ban készült szabad ábrázolású festmény Hofticher József munkája. Az eredeti, 1836-ban készült orgonát 1935-ben kicserélték, a jelenlegi orgona 1900 körül készült a Rieger fivérek műhelyében. A toronyban négy harang van felfüggesztve. A templom falába vésett golyók őrzik az 1849. június 21-én lezajlott csata emlékét. Az 1. világháború áldozatainak feketemárvány táblájára 25 nevet véstek.

TelepülésKirályrév [Kráľov Brod]
Pontos helyszín, címa falu központjában
LétrehozóRéthay Benedek, iparművész / Hofticher József, festő / Rieger fivérek, orgonakészítők
FeliratIsten dicsőségére építették az Úrnak 1836-ik évében / Királyrévi hívek adományaiból - 1990 - ben újították fel / Adományokból és támogatásokból 2003 - 2006 között felújítva
kiralyrev-katolikus-templom (2)
kiralyrev-katolikus-templom (3)