Királyrévi harangláb és lélekharang

Heizer Antal, Magyarország pozsonyi nagykövete jelenlétében szentelte fel Gombik Róbert plébános a helyi temetőben felállított haranglábat és lélekharangot. A Smidt Róbert szőgyényi fafaragó alkotta, kaput formázó harangláb és a zsarnócai (Žarnovica) öntödében öntött negyvenkilós harang a Kiskertészek Királyrévi Szervezete és a helyi önkormányzat támogatásával készült. „Ez a csodálatos építmény az összefogást jelképezi. Nemcsak a kiskertészek és az önkormányzat, hanem minden királyrévi lakos összefogását” – mondta Racskó Pál polgármester. Heizer Antal azt is elmondta, büszke arra, hogy ő mint magyarországi német képviselheti Magyarországot Szlovákiában. Megemlítette, keresi a nagyapját, aki 1945. március 15-én halt meg a Felvidéken. Önkéntesként jelentkezett a hadseregbe csak azért, hogy ne sorolják be a Waffen SS-be. A nagykövet elmondta, megnyugvással töltené el, ha a nagyapja emlékét is egy ilyen lélekharang őrizné, mint amilyen mostantól a királyrévi temetőben áll.

TelepülésKirályrév [Kráľov Brod]
Készítés időpontja2008. VII. 5.