Kanka Károly síremléke

Kanka Károly (Modor, 1817. okt. 17. – Pozsony, 1910.) orvos, szemész. 1842-ben szerzett Bécsben orvosdoktori, sebész- és szülészmesteri, később szemészi oklevelet. 1842–1848-ban Bécsben Rózsás A. egy. tanár szemészeti klinikáján asszisztens, 1848–1849-ben honvéd törzsorvos, 1850-től országos szemorvos. 1864-től a pozsonyi Állami Kórház főorvosa, 1882–1892-ben igazgatója. Szemészeti tárgyú írásai hazai és külföldi lapokban jelentek meg.
A síremlék jó állapotban van, de rajta a név már szinte olvashatatlan. 1993-ban a Harankovič és Szolnoki család renováltatta.

GPS48.147416, 17.099734
Pontos helyszín, címA kecskekapui evangélikus temető - bejárat a Báró Jeszenák János út felől - Šulekova ulica
Készíttető neveKartársai és tisztelői
LétrehozóRigele Alajos
FeliratKanka Károly / FELÁLLÍTOTTÁK KARTÁRSAI ÉS TISZTELŐI / HOC MONUMENTUM A. D. 1993 A FAMILIA HRANKOVIC ET SZOLNOKI RENOVATUM EST
ForrásinformációkMAGYAR ORVOSÉLETRAJZI LEXIKON, KAPRONCZAY, KÁROLY, 2004, Mundus Magyar Egyetemi Kiadó, 145. oldal