Jókay kúria

Jókay kúria

“(…) utcára nyílt a nagyapa irodájának ajtaja” – Szénássy Zoltán a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület tiszteletbeli elnöke.
1. Jókay Sámuel 1710-ben telepedett meg Ógyallán.
Jókai Mór apja József, aki Ógyallán kezdte meg ügyvédi praxisát, feleségével, Pulay Máriával 1812-től kilenc hónapot töltött a családi kúriában “az öreg családdal”, 3. Jókay Sámuelékkel. 3. Jókay Sámuel gyermekei: József, Zsuzsanna, Dániel, Jolanna, Zsigmond, egy gyermekük kis korában meghalt. (Szénássy)
Zsigmond és felesége lett a kúria tulajdonosa (valószínűleg L alapzatú átalakítást végeztettek). (Vö. Resko)
“Az egyházunkkal kapcsolatban meg kell említeni azt, hogy nagy írónk, mesemondónk Jókai Mór ősei innen származnak és nagyapja Jókai Sámuel kurátora volt az egyháznak. A presbiteri jegyzőkönyvekben több bejegyzése van, aláírása megtalálható. Maga Jókai Mór is sok kedves napot töltött Ógyallán” – Erdélyi Tímea lelkésznő.
“Az egykori kúriából mára megmaradt a kovácsoltvas kerítés egy része egy pillérrel.” (Vö. Resko) Ezt a megmaradt emléket a helyi magyar óvodások fel szokták keresni. (adatközlő)

Kategóriairodalmi
TelepülésÓgyalla [Hurbanovo]
Pontos helyszín, címKomáromi út (252.) - régi kataszteri térképen a 208-as
Készíttető neveJókay Sámuel (1742-1829) és felesége Vöres Katalin
Készítés céljának ismert okalakhatás, iroda
Mettől meddig volt használatban19-20. század
ForrásinformációkSzénássy Zoltán (1925–2011) az ógyallai Jókai-mellszobor avatása után elhangzott beszédéből, 2004. Erdélyi Tímea, Ógyalla-Bagota-i Református Egyház története, Ógyalla, 2002, 2. * Petrovay Resko Sándor, Felvidéki kastélyok lexikona. 2. köt. Nyitrai kerület. Szlovákia. Révkomárom 2003, 190-192. * adatközlő: Horváthné K. Mária, sz. 1962