Jeszenszky Zsigmond 1848-as honvéd százados sírja

“Újvároska, Nyitra m. 1819. dec. 1. J. István földbirtokos és Pratser Teréz fia. Magyar, evang. A magyaróvári gazdasági akadémián végez. Gazdasági gyakornok. Nőtlen. (1852- felesége Zelenay Mária, meghalt Csejte, 1900.)
1848 októberében beáll az Érsekújváron alakuló 16. honvédzászlóaljhoz. 1849. febr. (16.) – hadnagy, márc. (16.) – főhadnagy, zászlóaljával Nagyvárad helyőrségét adja. Máj. 19 (1.) – százados a felső-magyarországi (IX.) hadtesthez vezényelt zászlóaljánál. Az orosz intervenció kezdetétől a lugosi fegyverletételig (aug. 19.) végig küzdi a nyári hadjáratot.
1849. szept. 2. besorozzák a 39. gyalogezredhez. Később uradalmi hivatalnok, majd birtokán gazdálkodik. † Csejte, Nyitra m. 1907. szept. 21.”

TelepülésCsejte [Čachtice]
Pontos helyszín, címCsejte temető - Čachtice cintorín