Ipolyi Arnold emléktáblája

A [templom] hajó külső falát díszíti Ipolyi Arnold emléktáblája az alábbi szöveggel: „Itt eme hely növelé Ipolyit kora zsenge szakában. Míg lőn egyháznak, honnak öröke dísze. Művészet, tudomány gyászt öltve siratja kimultát, S nagy neve emlékét őrzi míg él a magyar. Szül. 1823 Okt. 20. Megh. 1886. Dec. 2. Állíttatott hont megyei tisztelői által, 1887. Okt.20.”
A tábla valóban a jelzett időpontban készült Pajor István szövegével, de csak a következő évben került elhelyezésre, majd a mai templom építésekor a mostani helyére.

TelepülésIpolykeszi [Kosihy nad Ipľom]
Pontos helyszín, címA templom külső falán található.
Készítés időpontja1887 okt. 20.
Készíttető neveHont megyei polgárok
FeliratITT EME HELY NÖVELÉ IPOLYIT KORA ZSENGE SZAKÁBAN / MÍG LŐN EGYHÁZNAK, HONNAK ÖRÖKRE DÍSZE. / MŰVÉSZET, TUDOMÁNX GYÁSZT ÖLTVE SIRATJA KIMULTÁT. / S NAGY NEVE EMLÉKÉT ŐRZI MÍG ÉL A MAGYAR. / SZÜL: 1823. OKT. 20. / MEGH: 1886.DEC.2. / ÁLLÍTTTATOTT HONTMEGYEI TISZTELŐI ÁLTAL / 1887. OKT. 20.
ForrásinformációkCsáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában II. Lilium Aurum, 2009, 77. *** Varga Emese, Ipolynyék, 2017.
ipolykeszi-ipolyi-arnold-emlektabla-1
ipolykeszi-ipolyi-arnold-emlektabla-3