Inámi tájház

Inámi tájház

Palóc Magyar Tájház és Kulturális Központ nyílt a Nagykürtösi járás alig 500 lelket számláló településén. Létrejötte nem mindennapos összefogás eredménye: Sárközi János – magánszemélyként – 2006-ban vette meg az 1925-ben épült palóc parasztházat, amelyet a felvidéki magyar közösség kulturális szolgálatára ajánlott fel. A szakmai felügyeletet a tatai Kuni Domokos Megyei Múzeum vállalta, Csapucha Árpád néprajzkutató és Fehér Csaba történész irányításával, a legtöbb berendezési tárgyat pedig a helybeliek adományozták a tájháznak. Az egész folyamat lebonyolítója, koordinálója a Keresztény Magyar Szövetség volt.
„Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a nemzeti kultúrának, hagyományoknak általában, illetve azon belül a népi kultúrának milyen közösségformáló és megtartó ereje van – mutatott rá Fehér Csaba, a szövetség egyik alapítója. – Egy-egy tájház vagy falumúzeum megnyitása tiszteletadás a múlt és a benne élő ősök emléke előtt, erős, további építkezésre alkalmas alap korunk és a jövő magyarjainak. Sajnos, azt tapasztaljuk, hogy mi magunk is egyre kevésbé tiszteljük múltunk emlékeit; lomtalanításkor ahelyett, hogy felkeresnének egy múzeumot vagy tájházat és annak gyűjteményébe ajándékoznák a régi, használaton kívüli, elődeiktől örökölt tárgyakat, tűzre vetik őket. Nem tudatosítják, hogy ezzel családjuk és közös múltunk gyökereit, értékeit pusztítják, gyengítve azokat az alapokat, amelyre biztos jövőt lehetne építeni. Ezért szövetségünk tervei között szerepel a felvidéki tájházak hálózatszerű kiépítése, és a már meglévők összekapcsolása.”

Kategóriatájház, kézművesház
TelepülésInám [Dolinka]
Pontos helyszín, címA 112. számú portán áll.
Készítés időpontja1925, 2006
Készíttető neveSárközi János
FeliratPALÓC-MAGYAR / TÁJHÁZ / ÉS KULTURÁLIS KÖZPONT
Gondozását felügyeliSárközi János
Forrásinformációkhttp://ujszo.com/napilap/regio/2011/07/21/paloc-magyar-tajhaz-es-kulturalis-kozpont-nyilt-inamban ** Varga Emese, Ipolynyék, 2017.
inam-tajhaz-112-es-porta-2
inam-tajhaz-112-es-porta-3