id. Pósa Géza síremléke a szülőfaluban (Balogvölgy)

Pósa Lajos költő oldalági leszármazottja, id. Pósa Géza síremléke a szülőfaluban (Balogvölgy)

A nemesradnóti Pósa Lajos (1850-1914) költő, szerkesztő a nemes nagy Pósa család sarja. A költőnek saját gyermeke nem született, rokonságát a szülei testvéreinek a családja után vezette Homoly Erzsébet a Pósa Lajos emlékezetei – Emléktár című 2010-ben megjelent könyvben.
Pósa Lajos édesapjának, Antalnak (2010 őszéig végzett, nem tudományos, csak információ jellegű kutatás alapján) a következők a testvérei: Therézia (1830-1905), Mária (1833-1835), János (1835-1835), Miklós (1836-1912), János (1839-1917), Mihály (1843-1864), Lajos (1842-1917), Mária (1848-1849) iker István (1848-1848), Mária (1851-1940). A felnőttkort megélt öt testvér családjait az említett könyv képes összeállításában s az e könyvhöz fűzött mellékletben vázolták régi fényképek, sírokról készült képek, családfa segítségével.

Pósa Antal testvére Pósa János és leszármazottai István fia után

Pósa János és Pósa Teréz István fia 1871-ben született. Első feleségétől Katona Máriától 1891-ben született meg Géza fia, második feleségétől Pál Franciskától pedig 1901-ben Aranka lánya. Géza felesége Bodon Piroska lett egy gyerekük született Géza, Aranka férje Héthy György lett, két gyermekük volt Jolán és Éva.

Id. Pósa Géza és Bodon Piroska fia ifj. Pósa Géza volt, kinek első felesége Balyo Karolina volt. Ebből a házasságból született Pósa Aranka, ki Balyo Zoltánhoz ment feleségül Balogújfaluba, három gyermekük született, akiknek a leszármazottai Rimaszécsen, Zsipben élnek.
Ifj. Pósa Géza második felesége Csótó Albina volt, két fiuk született Géza és László. Pósa László és leszármazottai ma is Nemesradnóton élnek.

TelepülésNemesradnót, Radnót [Radnovce]
Pontos helyszín, címKözségi temető alsó része
FeliratBíró Pósa Géza / 1891-1953 / neje / sz. Bodon Piroska / 1893-1966 / Béke poraikra
Gondozását felügyelihozzátartozók
ForrásinformációkA családfát a radnóti ev. ref. egyház születési, halálozási és házassági anyakönyve alapján állították össze. Az anyakönyvet 1794. évtől vezetik, az 1794-1895-ös évek bejegyzéseit Besztercebányán az Állami Archívumban őrzik. 1896-tól találhatók feljegyzések a Nemesradnóti Református Egyházközség anyakönyvében. A Nemesradnóti Református Egyházközség anyakönyve és a presbiteri jegyzőkönyvek ifj. Pósa Dénes gondnok közreadásában. / Homoly Erzsébet: Pósa Lajos emlékezetei – emléktár, megj. 2010-ben, 159. oldal
nemesradnot-posa-geza_bodon-piroska (2)
nemesradnot-posa-geza_bodon-piroska (3)