id. Pósa Apollónia síremléke a szülőfaluban (Balogvölgy)

Pósa Lajos költő oldalági leszármazottja, id. Pósa Apollónia síremléke a szülőfaluban (Balogvölgy)

A nemesradnóti Pósa Lajos (1850-1914) költő, szerkesztő a nemes nagy Pósa család sarja. A költőnek saját gyermeke nem született, rokonságát a szülei testvéreinek a családja után vezette Homoly Erzsébet a Pósa Lajos emlékezetei – Emléktár című 2010-ben megjelent könyvben.
Pósa Lajos édesapjának, Antalnak (2010 őszéig végzett, nem tudományos, csak információ jellegű kutatás alapján) a következők a testvérei: Therézia (1830-1905), Mária (1833-1835), János (1835-1835), Miklós (1836-1912), János (1839-1917), Mihály (1843-1864), Lajos (1842-1917), Mária (1848-1849) iker István (1848-1848), Mária (1851-1940). A felnőttkort megélt öt testvér családjait az említett könyv képes összeállításában s az e könyvhöz fűzött mellékletben vázolták régi fényképek, sírokról készült képek, családfa segítségével.

Pósa Antal testvére Pósa Lajos és leszármazottai:

Pósa Lajosnak és Pecz Teréznek öt gyermeke született, kettő élte meg felnőttkort. Az első szülött lányhoz Pósa Borbálához Csízből jött férjül Czene János, gyermekük Czene Teréz, aki a lelkészi napló bejegyzése szerint 1903-ban kérte ki keresztlevelét házasságához, és Csernok Istvánhoz ment feleségül Csizbe, lányuk, Csernok Teréz leszármazottai Csizben, Csucsomban, Harkácson, Zsolnán élnek.

A másik gyerek, Pósa Ambrus 1869-ben született, 1893-ban kötött házasságot Pósa Apollóniával.
Pósa Ambrúst nagy valószínűséggel még az Eszrőbe temethették. A feljegyzések szerint 1909-ben ló által okozta baleset következtében hunyt el a tűzvészt követő építkezésen.

Lányuk, Pósa Apollónia Pósa Zoltánhoz ment férjez, nekik egy lányuk született Sarolta, akinek a leszármazottai Rimaszécsen és Ladmócon élnek.

TelepülésNemesradnót, Radnót [Radnovce]
Pontos helyszín, címKözségi temető alsó része.
FeliratPósa Ambruzsné / szül. Pósa Apollónia / Élt 65 évet / és leánya / Pósa Zoltánné / szül. Pósa Apollónia / Élt 71 évet / Pósa Zoltán / Élt évet / Sírig tartó szeretet őrzi emléküket
Gondozását felügyelihozzátartozók
ForrásinformációkA családfát a radnóti ev. ref. egyház születési, halálozási és házassági anyakönyve alapján állították össze. Az anyakönyvet 1794. évtől vezetik, az 1794-1895-ös évek bejegyzéseit Besztercebányán az Állami Archívumban őrzik. 1896-tól találhatók feljegyzések a Nemesradnóti Református Egyházközség anyakönyvében. A Nemesradnóti Református Egyházközség anyakönyve és a presbiteri jegyzőkönyvek ifj. Pósa Dénes gondnok közreadásában. *** Homoly Erzsébet: Pósa Lajos emlékezetei – emléktár, megj. 2010-ben, 163. oldal
nemesradnot-posa-apollonia-posa-zoltan (3)
nemesradnot-posa-apollonia-posa-zoltan (6)