Id. Pál Dénes, a hadifoglyok nagybalogi költőjének síremléke (Balogvölgy)

Id. Pál Dénes 1911-ben született Alsóbalogon. A tanulmányait Balogon, a református iskolában végezte. Tanítói közül kiemelkedett Koós István, aki sokoldalú tudással rendelkezett, de erre sose volt büszke. A másik nevezetes tanító Gál István volt, aki minden gyereket megtanított fát ültetni, fát oltani és zöldséget termeszteni. Pál Dénes egyszerű parasztember volt, aki megjárta a Don-kanyart és öt évig volt orosz fogságban. A fogság idején a nyomorúság, kilátástalanság, a hazatérés, a szabadulási vágy hozta létre ösztönösen a verseit, hiszen ismerős a mondás: “minden magyar ember lelkében dal van!”
Minden évben az ő verseit szavalják és éneklik az emlékműnél a Málenkij robotra elhurcoltakra való megemlékezéseken. Id. Pál Dénes nyugdíjas korában készített hat darab citerát, és ezeken megtanította a balogi gyerekeket citerázni. Olyan jól megtanulták a gyerekek, hogy többször fel is léptek a “Daloló Balogvölgy” nevű rendezvényen és Rimaszombatban Május elején.
Fia, ifj. Pál Dénes, “A Balogvölgy tanító bácsija” könyvbe foglalta édesapja, Nagybalog és a Balogvölgy történetét. Unokája Pál Csaba a Csemadok Nagybalogi Alapszervezetének jelenlegi elnöke.

TelepülésVámosbalog, Nagybalog [Veľký Blh]
Pontos helyszín, címReformátus temető
FeliratId. Pál Dénes / 1911-1981 / neje / sz. Szekeres Ilona / 1914-1998
Gondozását felügyelihozzátartozók
ForrásinformációkPál Dénes: Balogvölgy múltja és hagyományai (38. és 40. oldal), megjelent 2012-ben a Rákóczi Szövetség Balogvölgyi Helyi Szervezete fennállásának 10. évfordulóján / Pál Dénes: Életem korképe, megjelent 2017-ben (7-8. oldal)
nagybalog-pal-denes (2)
nagybalog-pal-denes (3)