Hybbei Mindenszentek temploma

A Liptóújvártól keletre fekvő Hybbe község első írásos említése 1239-ből származik. A 13. században német telepesek virágoztatták fel a helységet, mely 1265-ben városi rangra emelkedett, 1390-től a liptóújvári uradalom része volt.
A falu római-katolikus plébániatemploma 1300 körül épült, majd a későbbi évszázadok során több átépítésen esett át, így magán hordozza a gótikus, a barokk és a klasszicista építészet jegyeit is. A 16. században a templomot erődfallal vették körül. A templom kriptájában nyugszik Balassi Bálint, a magyar nyelvű reneszánsz költészet legnagyobb mestere. Balassi 1554-ben Zólyom várában született, gyermekkorát és ifjúsága egy részét a Hybbe közelében lévő Liptóújvárban töltötte. A török elleni felszabadító háború során, 1594. májusában Esztergom ostormánál sebesült és halt meg. Földi maradványai a hibbei templom szentélye alatt, pontosan nem ismert helyen vannak.

TelepülésHybbe [Hybe]
Pontos helyszín, címkatolikus templom